Lubicie odkrywać nowe smaki ?:)
Zapraszam na pyszny MILKSHAKE BANANOWY Z TAHINI !
Składniki;
dojrzały banan (polecam mrożony), 3-4 daktyle (wcześniej namoczone), łyżka pasty tahini (polecam pastę tahini Primavika),
ok 1 szklanka mleka (może być roślinne)
Przygotowanie;
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Mrożony banan zapewni nam bardziej kremową konsystencję.
Jeśli nie mamy gotowej pasty tahini podaje przepis na
DOMOWĄ PASTĘ TAHINI
Składniki;
1 szklanka ziarenek sezamu, 1/5 szklanki oleju sezamowego lub innego roślinnego (około 2-3 łyżki)
Sezam prażymy na patelni ciągle mieszając, tak by ziarna lekko się zarumieniły. Miksujemy w blenderze powoli dolewając olej. Miksujemy około 5 minut. Im dłużej miksujemy tym tahina będzie jednolita i gładka.
