
SMACZNE KĄSKI …czyli domowe zapiekane nugetsy w płatkach kukurydzianych i drożdżowych 🙂
Brakuje Wam pomysłu na obiad lub przekąskę gdy przychodzą znajomi ?
Nas w takiej sytuacji zawsze ratują szybkie w wykonaniu, bardzo smaczne i zdrowo przyrządzone domowe nugetsy.
W zależności od wykorzystanych przypraw mogą za każdym razem inaczej smakować. U nas tym razem w panierce z płatków kukurydzianych, z dodatkiem płatków drożdżowych, które poza wieloma wartościami odżywczymi, nadają lekko serowy posmak.
Domowe nugetsy bardzo dobrze smakują w połączeniu z dipami lub jako dodatek do sałatki jako pomysł na pożywny lunchbox do pracy.
Składniki;
pokrojony filet z indyka na małe kawałki, jajko, mąka pełnoziarnista, płatki kukurydziane *- ręcznie drobno skruszone, płatki drożdżowe dla smaku
Przyprawy dowolne; ulubione zioła, ostra lub słodka papryka
Przygotowanie;
Kawałki mięsa obtaczamy tradycyjnie w jajku, potem w mące. Do jajka i mąki można dodać zioła i wymieszać. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych wymieszanych z płatkami drożdżowymi. Odkładamy i pieczemy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w temp 180-190 stopni, około 30-40 minut. W połowie pieczenia warto przykryć (np papierem do pieczenia) kawałki nugetsów, aby płatki za bardzo nie przypiekły się.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Dzięki płatkom kukurydzianym panierka jest bardzo chrupiąca:)
* czytamy skład płatków kukurydzianych- uważajmy na cukier i inne dodatki słodzące. Są niepotrzebne!!!!


