Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Bezglutenowe, Bezmleczne, Dla dzieci, Przepisy  /  22 maja 2019

Chrupiące zapiekane nugetsy w panierce z płatków kukurydzianych

by Gosia
Chrupiące zapiekane  nugetsy w panierce z płatków kukurydzianych

SMACZNE KĄSKI …czyli domowe zapiekane nugetsy w płatkach kukurydzianych i drożdżowych 🙂

Brakuje Wam pomysłu na obiad lub przekąskę gdy przychodzą znajomi ? 
Nas w takiej sytuacji zawsze ratują szybkie w wykonaniu, bardzo smaczne i zdrowo przyrządzone domowe nugetsy.

W zależności od wykorzystanych przypraw mogą za każdym razem inaczej smakować. U nas tym razem w panierce z płatków kukurydzianych, z dodatkiem płatków drożdżowych, które poza wieloma wartościami odżywczymi, nadają lekko serowy posmak.

Domowe nugetsy bardzo dobrze smakują w połączeniu z dipami lub jako dodatek do sałatki jako pomysł na pożywny lunchbox do pracy.

Składniki;
pokrojony filet z indyka na małe kawałki, jajko, mąka pełnoziarnista, płatki kukurydziane *- ręcznie drobno skruszone, płatki drożdżowe dla smaku
Przyprawy dowolne; ulubione zioła, ostra lub słodka papryka

Przygotowanie;
Kawałki mięsa obtaczamy tradycyjnie w jajku, potem w mące. Do jajka i mąki można dodać zioła i wymieszać. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych wymieszanych z płatkami drożdżowymi. Odkładamy i pieczemy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w temp 180-190 stopni, około 30-40 minut. W połowie pieczenia warto przykryć (np papierem do pieczenia) kawałki nugetsów, aby płatki za bardzo nie przypiekły się.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Dzięki płatkom kukurydzianym panierka jest bardzo chrupiąca:)

* czytamy skład płatków kukurydzianych- uważajmy na cukier i inne dodatki słodzące. Są niepotrzebne!!!!

Nawigacja wpisu

Żelki domowe – zdrowy zamiennik sklepowych słodkości
Pyszny dwukolorowy koktajl z awokado

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019