Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Aktualności, Edukacja  /  28 grudnia 2024

Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?

by Gosia
Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?

„Gotuje ciągle te same zestawy.”
„Każdy je cos innego”
„Czuje się już zmęczona wymyślaniem co podać, aby dziecko tylko zjadlo.”
” Wraca z przedszkola / żłobka/ szkoły głodne, poddaje tylko to, co wiem, że zje”


👉A jak jest u Was?


Wspólne posiłki w rodzinach, w których pojawia się wybiórczość pokarmowa u dziecka, to najczęściej dwa osobne zestawy potraw.
Dla dziecka i dla pozostałej części rodziny.


☝️Niezależnie od tego co jemy, gdy dziecko siada do stołu ( czyli akceptuje zapach i widok naszej potrawy) ważne, aby stosowana tzw. ekspozycja potrawy, była możliwie bliska aktualnie spożywanym produktom.
Gdy dziecko spożywa ryż, pokazanie u siebie risotto – pachnącej, wymieszanej, luźnej w konsystencji potrawy, w odmiennym kolorze nie wzbudzi zainteresowania.
☝️Czasami wystarczy tak niewiele…
Można pokazać na swoim talerzu, jak akceptowany przez dziecko ryż, makaron, ziemniak czy naleśnik łączy się z innym akceptowanym produktem np.ryż + pojedyncze kulki kukurydzy, albo makaron penne delikatnie zamoczony (przez nas) w podanym osobno ketchupie, gdy dziecko w taki sposób spożywa przykładowo frytki.
A może lubi ser żółty na ciepło… pokażmy lekko podpieczony ulubiony ksztalt makaronu z dodatkiem żółtego sera (pojedyncze wiórki).
☝️Każda taka forma podania na naszym talerzu, produktu aktualnie spożywanego przez dzieci, ale w inny sposób, jest bezpieczną formą ekspozycji.
☝️Każda taka sytuacja ma charakter pokazowy!
Dziecko może obserwować, nas nakarmić, powąchać, posmakować.
Każde dziecko ma prawo zachować się inaczej.
Każdy krok będzie już pewną formą zmiany.
Twórzmy i doceniajmy te małe kroczki, bo one zbliżają dziecko do nowych smaków, potraw.


🫶Wspieram mocno myślami i służę poradą, wskazówkami w nagraniu ⬇️
Jak wprowadzać zmiany w posiłkach niejadka- od niemowlaka do nastolatka- spotkanie z terap.karmienia

https://www.facebook.com/events/479350808383759/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22surface%22%2C%22surface%22%3A%22groups_highlight_units%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D


☝️Do nabycia jeszcze w cenie udziału w webinarze.
Czas trwania nagrania 2 godziny, dostęp do nagrania bez limitu czasowego!!
Obejrzyj z bliskimi, w dogodnym czasie. Wykorzystaj
Kontakt Jedzzglowa.pl lub sms 691873506
Wykorzystaj to, co potrzebujesz adekwatnie do Waszej sytuacji.


W razie potrzeby zapraszam na konsultacje online/stacjonarne.
Małgosia Talaga-Duma
Psychodietetyk
Terapeuta karmienia

Nawigacja wpisu

NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?

Related posts

Niejadek w drodze do przedszkola….+ bezpłatny kwestionariusz dot. trudności w jedzeniu
Aktualności, DO POBRANIA, Edukacja  /  27 listopada 2022
by Gosia

Niejadek w drodze do przedszkola….+ bezpłatny kwestionariusz dot. trudności w jedzeniu

Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka
Aktualności, Edukacja  /  6 sierpnia 2022
by Gosia

Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka

NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
Aktualności, Edukacja  /  28 grudnia 2024
by Gosia

NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019