
DZIEŃ ROGALA 30.01. przed nami więc domową produkcję uruchamiamy 🙂
Małe rączki w kuchni szczególnie będą pomocne. Ugniatami, wałkujemy, dotyk i zapachy poznajemy !
Rogaliczki są baaardzo delikatne, mięciutkie. Podobnie jak biszkopty sklepowe. Szybkie w wykonaniu.
Zdrowo nadziane, z owocami lub domowymi konfiturami. Dodatek proszku budyniu smietankowego, waniliowego lub owocowego (wersje bez cukru) doda przyjemnego smaku.
Składniki; ser klimek 250g, 2 jajka, 230 g mąki + opakowanie proszku budyniu o wybranym smaku, bez cukru ( dodatek budyniu nie jest konieczny), ok 80-100g ksylitolu/erytrolu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g zimnego masła bardzo drobno pokrojonego ( można zatrzeć na tarce na dużych oczkach) Ważne, aby masło, które użyjemy było z lodówki.
Dowolne nadzienie; owoce lub konfitury.

Przygotowanie: wszystkie składniki poza owocami łączymy, szybko i dokładnie ugniatami. Dzielimy na porcje. Ciasto należy rozwałkować na kształt koła i wycinać trójkąty. Dowolnie można nadziać np jabłkami + cynamon lub powidła śliwkowe. Pieczemy ok 20-25 min w 180 stopniach góra/dół/
Jeśli nie wykorzystujemy od razu całego ciasta należy odłożyć na ten czas do lodówki.

