Jedz z głową

Małgorzata Talaga-Duma Psychodietetyk

  • O mnie
  • Aktualności
  • Przepisy
    • Bezglutenowe
    • Dla dzieci
    • Bezmleczne
  • Psychodietetyka
  • Dla pacjentów
    • Konsultacje indywidualne
    • Warsztaty i szkolenia
    • Dla firm i instytucji
  • Współpraca
  • Kontakt
Dla dzieci, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  28 lipca 2022

Najlepsze domowe jagodzianki orkiszowe- przepis na udany wypiek :)

by Gosia
Najlepsze domowe jagodzianki orkiszowe- przepis na udany wypiek :)

Korzystamy z pełni sezonu ….smaki naszego dzieciństwa 🙂

Najlepsze, jeszcze ciepłe, ale z tego przepisu doskonale smakują również w kolejnych dniach…jeśli doczekają 🙂

Bułeczki można również mrozić. Chętnie z tego korzystam, szczególnie, gdy na koniec wakacji pieczemy więcej sezonowych bułeczek, a potem w roku szkolnym rozmrażam, podgrzewam lekko i podaję mojemu uczniowi do szkolnej śniadaniówki. …..takie smaczne wspomnienia wakacji 🙂

Składniki: 450 g mąki orkiszowej, jajko 1 sz, mleko lub napój roślinny 200ml, 70 g masła, łyżka cukru, 60 g ksylitolu ( może być cukier), 36g drożdży świeżych, owoce sezonowe np jagody 🙂 JAJKA, MASŁO, DROŻDŻE wyjmujemy wcześniej z lodówki.

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy mleko. Temperatura nie może być zbyt wysoka, Do ciepłego mleka dodajemu pokruszone w palcach drożdże, łyżkę cukru i mieszam dokładnie. Przykrywamy i odstawiamy (najlepiej w cieplejsze miejsce) aby lekko zaczyn zaczął pracować tj ok 10 min.

2. Do miski dodajemy mąkę, ksylitol, jajko, miękkie masło ( pamiętajcie, aby wcześniej wyciąganć masło i jajka z lodówki) oraz rozczyn drożdży. Dokładnie mieszamy w mikserze/robocie lub można ręcznie porządnie ugniatać.

3. Ciasto gotowe wyciągamy na blat, Lekko ugniatamy kilka razy i dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję albo lekko rozwałkujemy na blacie i wykrawamy szklanką koła lub w wersji szybszej, którą częściej praktykuje z wydzielonej porcji formuję w rękach wałek, dłonią rozpłaszczam na blacie ciasto na kształt okręgu, tak aby po środku umieścić jagody 🙂

4. Następnie formuje kulę i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej, aby brzegi zlepionego ciasta były od spodu. Odstawiamy bułeczki na 20 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie smakrujemy rozmieszanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Piekłam w swoim piekarniku 20 minut ( może być dłużej, w zależności od wielkości bułeczki), temperatura 180 stopni, bez termoobiegu.

Smacznego 🙂

Nawigacja wpisu

Zapiekanka cukiniowa z serem mozarella/feta
Z wizytą u terapeuty karmienia, psychodietetyka dziecięcego… czyli jak skutecznie wspierać naukę jedzenia u niejadka

Related posts

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)
Bez jajek, Dla dzieci, Kolacja, Przepisy, Śniadania  /  15 kwietnia 2020
by Gosia

Ulubiony wypiek całej rodziny ! szybki, zdrowy i baaardzo smaczny :)

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka
Bezmleczne, Dla dzieci, Podwieczorek, Śniadania  /  10 maja 2019
by Gosia

Chlebek bananowy- idealny dla małego dziecka

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak
Bezglutenowe, Dla dzieci, dla niemowląt, Kolacja, Podwieczorek, Przepisy, Śniadania  /  1 czerwca 2020
by Gosia

Bułeczki twarogowe – ulubiony dziecięcy przysmak

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O mnie

Małgorzata Talaga-Duma - Psychodietetyk Wrocław

Małgorzata Talaga-Duma; absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców, personelu placówek.
Współpracuję z Instytutem Psychodietetyki we Wrocławiu, gdzie udzielam indywidualnych konsultacji i prowadzę szkolenia dla osób dorosłych.
Prowadzę warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzę również cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat.

Kategorie

  • Aktualności
  • Bez jajek
  • Bezglutenowe
  • Bezmleczne
  • Dla dzieci
  • dla niemowląt
  • DO POBRANIA
  • Edukacja
  • Kolacja
  • Obiady
  • OPINIE, KOMENTARZE
  • Podwieczorek
  • Przepisy
  • Śniadania
  • TERAPIA KARMIENIA
  • WARSZTATY, SZKOLENIA, WEBINARY
  • Wege

Ostatnie wpisy

  • Czym kierujesz się, planując posiłek dla dziecka?
  • NA CZYM POLEGA WYBIÓRCZOŚĆ POKARMOWA…Jakie trudności z jedzeniem są dla rodziców największym wyzwaniem?
  • Kiedy zaczyna się jedzenie?
  • OPINIE RODZICÓW
  • BIAŁA BUŁKA I SPÓŁKA, czyli jak pomóc dziecku w poznawaniu nowych smaków. Webinar dla rodziców + nagranie

Polub mój profil na Facebooku

Facebook Pagelike Widget
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Jedzzglowa.pl 2019