Zdrowy początek

Zapraszam do zapoznania się z tematami szkoleń, warsztatów organizowanych w ramach projektu „ZDROWY POCZĄTEK”.

W ramach projektu realizowane są spotkania tematyczne dotyczące poszczególnych etapów;
1.    Dieta przyszłej Mamy i Mamy karmiącej

2.    Rozszerzanie diety dziecka – aktualne zalecenia
3.    Żywienie dzieci w wieku 1-3 i wieku przedszkolnym
4.    Świadomy rodzic- zdrowe dziecko

PLANUJEMY CIĄŻĘ;

– „Zdrowy początek”- rola prawidłowego żywienia przed, w trakcie i po ciąży, wpływ na zdrowie

matki i dziecka
– Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dziecka i całej rodziny – od kiedy zacząć?
– Jak dieta wpływa na płodność kobiety i mężczyzny?

BĘDĘ MAMĄ;

– Jakie produkty są polecane i zakazane dla kobiet w ciąży?
– Odżywianie dla dwojga czy za dwoje  – co i ile powinny jeść przyszłe mamy?
– Dieta na każdy trymestr ciąży
– Jak załagodzić dolegliwości poprzez odpowiednią dietę?
– Suplementacja w ciąży- fakty i mity
– Jak uniknąć niedoborów w ciąży? rola suplementacji i diety?
– Co to jest programowanie żywieniowe? Odległe skutki żywienia od poczęcia, przez pierwsze lata życia dziecka.
– Smaki się różnią- jak i kiedy tworzą się preferencje smakowe?
– Wpływ rodzaju porodu na przyszłą odporność dziecka- NOWOŚĆ!

KARMIĘ NIEMOWLAKA;

* Dziecko;

– Rozszerzanie diety niemowląt- aktualne zalecenia z 2016 roku
– Jak prawidłowo odczytywać schematy żywienia niemowląt?
– Schemat żywienia 2016 a 2014, z czego wynikają różnice?
– Kiedy należy wprowadzać nowe produkty? Skąd wiadomo, że dziecko jest gotowe na jedzenie inne niż mleko?
– Złota zasada rozszerzania diety- dziecko decyduje ile zje, a rodzic decyduje co i kiedy dziecko zje.
– Praktyczne wskazówki dotyczące wprowadzania glutenu
– Kiedy i jak podawać produkty alergizujące?
– Kiedy rozpoczyna się proces kształtowania preferencji smakowych  dziecka?
– Jak prawidłowo kształtować preferencje smakowe dziecka?
– Mamo czytaj etykiety! Jak wybierać żywność dla niemowląt?
– Żywność dla dzieci- jakość, bezpieczeństwo, dopasowanie do potrzeb
– Rozszerzamy dietę niemowlaka metodą BLW. Na czym polega metoda baby-led weaning. Jakie są jej zalety i wady? Jak to wygląda w praktyce?
– Wielkość porcji wg. małego dziecka, rodziców i dziadków.
–  Dziecko idzie do żłobka; jak pogodzić żywienie w placówce i żywienia domowe? jakich błędów uniknąć? na co zwracać uwagę?
-Praktyczne problemy dot. żywienia niemowląt- omówienie konkretnych przypadków
-W jakim stopniu rozszerzanie diety wpływa na wzmocnienie odporności dziecka w kolejnych latach?

* Mama; 
– Jak uniknąć niedoborów po porodzie?
– „Dieta laktacyjna”- czy rzeczywiście istnieje? Fakty i mity dotyczące żywienia kobiet karmiących
– Czym grozi stosowanie diety eliminacyjne?
– Zdrowy sposób na powrót do wagi i dobrej kondycji po ciąży- wg psychodietetyka

ODŻYWIAM MALUCHA (wiek 1-3, wiek przedszkolny);

– Zdrowa dieta dziecka- co to oznacza? piramida zdrowego żywienia dla dzieci
– Ja sam, ja sama- czego dzieci się uczą podczas posiłku?
– Moje dziecko nie chce jeść! Niejadek czy neofobia?
– Mamo nie przekarmiaj mnie! Dzieci są niedożywione z przejedzenia- alarmują lekarze!
– Słodkie dzieciństwo bez  cukru! Zdrowe przekąski dla malucha
– Cukier w diecie dzieci-wyzwania współczesnych rodziców
– Czy nasze dziecko faktycznie jest „niejadkiem”?
– Nauka tworzenia zbilansowanych posiłków dla dzieci. Punkty krytyczne w żywieniu dzieci
– Talerz przedszkolaka- 5 porcji zdrowia czyli jak prawidłowo komponować posiłki
– Leczenie przez jedzenie; Jak wzmocnić dietą odporność dziecka? Działania profilaktyczne i lecznicze
– Źródło wapnia w diecie dziecka
– Dobre bakterie w diecie dziecka

ŚWIADOMY RODZIC- ZDROWE DZIECKO;

– Jak prawidłowo komponować posiłki gdy dziecko chodzi do żłobka/przedszkola/szkoły? Jak uniknąć niedoborów pokarmowych?
– Praktyczne wskazówki, co powinno się znaleźć w menu dziecka, ile to „porcja” dla dziecka?
– Najczęstsze błędy żywieniowe wśród dzieci, jak im zapobiec?
– Kto karmi moje dziecko?- wpływ rodziców, dziadków, kolegów, szkoły, reklamy na sposób żywienia dziecka
– Twoje dziecko jest nadpobudliwe, nie może się skupić albo jest senne, apatyczne- sprawdź jego jadłospis!
– Modelowy talerzyk żywieniowy dla przedszkolaka
–  Mamo czytaj etykiety! Czym się kierować przy wyborze pożywienia dla dziecka, schematem żywienia, zaleceniami czy reklamą TV? Czy wszystkie produkty „dla dzieci” są dobrym wyborem?
– Analiza produktów mlecznych, parówek, soków, słodyczy, kaszek dla dzieci- jak kupować świadomie i wybierać zdrowsze rozwiązania
– Porównanie piramidy zdrowego żywienia dla dzieci i dla dorosłych
– Zaproś dziecko do kuchni! Znaczenie wspólnego gotowania w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Jak małe dzieci mogą pomóc w kuchni w zależności od wieku? Przykłady dziecięcych posiłków.
– Zdrowe słodycze, zdrowe fast foody- przepisy, zajęcia połączone z degustacją
– Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców?
– Mamo, chce jeść jak inni! – wpływ rówieśników na preferencję żywieniowe naszego dziecka

Z wybranych tematów, po wspólnej konsultacji przygotowuje ostateczną wersję szkolenia, dedykowanego do konkretnej grupy odbiorców.